SPECIAL DESIGN

We were the winners of this contest, with a design that aims to transform the street into a Boulevard, thus promoting an improvement in the quality of life of residents, merchants and visitors in the area. Sidewalks, street furniture and lighting are refurbished and included; traffic is reorganized and green areas reclaimed. The contest was promoted by the IAB (Institute of Architects of Brazil) and the GLS Casarão Brasil Association. The design was carried out in collaboration with Barcelona’s Fondarius office.

We design a public market with four operating sectors. Underground parking, market shed, and truck maneuvering area on ground floor and food court, restaurants and beer gardens on the upper floor. With aesthetics reminiscent of nineteenth century markets, we put shutters formed by metal tubes and sheds that ensure natural and permanent lighting and ventilation, without the need for air conditioning. Rainwater from the roof is collected through gutters and reused for flushing.

We use a concept of indigenous culture, the “Angá” (shelter or shade in Tupi Guarani), to create a concentration of all interaction environments – those that house the cultural collection – on two levels spatially interconnected under a sloping plane, making reference to the most elemental indigenous palm leaf shelter recorded by Debret in his illustrations. The linear shape, interspersed with lighting and ventilation patios, ensures light to all environments and natural ventilation, reducing the need for air conditioning.

The challenge in implementing this design was to meet the building density derived from the Needs Program, within the limits of occupation and utilization of the plot, maintaining the existing old building and seeking to adapt to the uneven terrain geometry. In our proposal, three independent blocks, all with 6 levels, articulated by vertical circulation spaces, integrate orthogonally with the existing building to be maintained.

We plan a Civic Axis that organizes and integrates the municipal buildings, forming a succession of squares: Ceremonial Square, Civic Square, Cultural Square and Sol Square. A cross-sectional axis of internal circulation structures the buildings and facilitates access to public areas and the mini-mall.

We were the winners of this contest, with a design that aims to transform the street into a Boulevard, thus promoting an improvement in the quality of life of residents, merchants and visitors in the area. Sidewalks, street furniture and lighting are refurbished and included; traffic is reorganized and green areas reclaimed. The contest was promoted by the IAB (Institute of Architects of Brazil) and the GLS Casarão Brasil Association. The design was carried out in collaboration with Barcelona’s Fondarius office.

We design a public market with four operating sectors. Underground parking, market shed, and truck maneuvering area on ground floor and food court, restaurants and beer gardens on the upper floor. With aesthetics reminiscent of nineteenth century markets, we put shutters formed by metal tubes and sheds that ensure natural and permanent lighting and ventilation, without the need for air conditioning. Rainwater from the roof is collected through gutters and reused for flushing.

We use a concept of indigenous culture, the “Angá” (shelter or shade in Tupi Guarani), to create a concentration of all interaction environments – those that house the cultural collection – on two levels spatially interconnected under a sloping plane, making reference to the most elemental indigenous palm leaf shelter recorded by Debret in his illustrations. The linear shape, interspersed with lighting and ventilation patios, ensures light to all environments and natural ventilation, reducing the need for air conditioning.

The challenge in implementing this design was to meet the building density derived from the Needs Program, within the limits of occupation and utilization of the plot, maintaining the existing old building and seeking to adapt to the uneven terrain geometry. In our proposal, three independent blocks, all with 6 levels, articulated by vertical circulation spaces, integrate orthogonally with the existing building to be maintained.

We plan a Civic Axis that organizes and integrates the municipal buildings, forming a succession of squares: Ceremonial Square, Civic Square, Cultural Square and Sol Square. A cross-sectional axis of internal circulation structures the buildings and facilitates access to public areas and the mini-mall.